Dec 23, 2014

Babywearing Journey...

Assalamualaikum... 
Semua parents suka dukung bby kan... Fenomena babywearing ni sejak dh dpt bby, tp sbnrnye babywearing ni pun perlu ada ilmu. Bukan main beli jer alat gendong, janji senang nk jln2 & bby suka... Persepsi mcm tu salah, dulu sy mmg ZERO knowledge bab babywearing ni..

Gendong ank pun kena gunakn cara yg betul sebenarnye, if not baby xselesa & parents pun xselesa.. Most important is SAFETY.... Please! jgn beli alat gendong tiruan, kita xnak dpt ssh di kemudian hari.. biar labur lebih utk guna kegunaan jangkamasa yg panjang..

Sy nk share sket pasal babywearing ni, sy bkn pro tp sy praktik utk keselesaan sy & ank.. Bila dh bertambah ahli keluarga tu lg lar membuatkn sy nk gendong ank2 sy sbb:
SENANG BWK ANK TMPT CROWDED
MALL UNFRIENDLY STROLLER
XPERLU BWK STROLLER SANA SINI
ANK RS SELAMAT DGN PARENTS
XDE NK BERKEJARAN IF ANK SUKA LARI SANA SINI
SENANG KUAR SHOPPING
DPT JLN PEGANG2 TGN DGN HUSBAND... hihihi
dan mcm2 lagi kelebihan jika kita praktikkan




Dulu sy guna yg ni, tp sbnrnya xbagus... xmenepati ciri2 keselamatan & kesihatan baby tu sendiri
Harga mahal ratus2, tp yg ni bole gn dlm 1thn jer.. Baby dh rs xselesa
If tgk btl2 & bayangkan ape bby tu rasa bila duk dlm carrier ni mmg rs kesian... Sepatutnye bahagian kaki kena ada sokongan bkn tergantung mcm tu.. 
So sad... sorry my girl! huhuhu...


Akhirnye sy tkr carrier sy ke SSC (soft structure carrier) costume made pnye, lbh selesa dan bole guna long term... 

yg ni brand : Neezaneedles



Alhamdulillah.... I made good choice for my kids
Now turn baby Faiq pulak... hihihi

yg ni brand: Snuggbaby
suitable for baby 4mo till toddler (till 2thn but depends kalo ank saiz bsr 1thn lbh dh kena tkr ke toddler saiz)

yg ni brand: jumpsac (ring sling)
sesuai dr new born till toddler (long term use)

yg ni brand: Daiesu (wrap)
sesuai dr newborn untill toddler (long term use)
yg ni bole wat mcm2 style ikat, tp sy xreti sgt pun.. lgpun yg ni sy sewa je sbb nk rasa. If ada duit lbh br la beli sbb yg ni bkn carrier keutamaan sy.. hihihihi
Tp mmg best pakai ni..

All is from local maker... Malaysian people! 
Proud of them..

Dec 5, 2014

Kulcats Barrio - sessi menambahkn KG

Assalamualaikum....
Ni citer masa peknen, time ni duk umah 24hr sambil belek2 IG/FB... jumpe tempat cam best jer. So, ajak member try mkn kt situ. G berdua jer ngan member...
Hubby & ank2 duk umah, tq my sweet heart tlg jgkan ank2 yg dh semakin nakal tu... huhuhu

Apepun, masa mencari tmpt tu mmg sampai sesat2.... Hahahaha
Dh ler masing2 pompuan, risau jer.. Pakai waze pun mcm xleh plak... Lain plak arahnye. Ke ktorg yg xtau gn waze... hahahaha
Nasib baik jmpe gak, kedainyer...

Dgn bwk perut yg makin membesar ni, nk jln pun rs xlrt tp gagahkn jgk sbb dpt kuar... hihihi

Org mmg ramai siap booking2 lagi, dh la ktorg ni main terjah jer... Alhamdulillah, budak waiter tu dptkn tmpt ddk ktorg... Ke sbb tgk aku ni bwk perut besar, kesian pnye pasal... 
Itulah kelebihan org peknen nih, hahahaha(gelak besar)




Ktorg order ni, xingat dh namanye...
Yg pasti mmg sedap, puas ati mkn situ.. rs mcm nk repeat lg, inshaaAllah
Yg aku ingat Chocolate Mud Pudding sbb mmg wallah!!!
yummy sgt... RECOMMENDED


Nov 23, 2014

Update.... Blog dh bersarang!!

blog ni dh bersarang, mcm2 sarang ada... hahaha
bkn ape, sibuk dgn bby & ank2 yg lain
arini br rs cam rajin nk bkk blog & update..
sibuk ngan FB lar, Instagram lar...tu yg rs mls nk update blog
bkk thru hp xbest, kena bkk laptop gak br puas

idea pun byk dh gone, aktiviti2 pun juz tempek pic dlm FB jer
mls nk karang2 ayat mcm dlm blog, hehehe... 

ok lar fren,
xde ape nk citer, cuma.....
baby dh msk 3bln
Alhamdulillah... sihat & syukur kpd Allah swt






Alhamdulillah... kehadiran keluarga baru kami


Alhamdulillah syukur kepada Allah... Aku telah selamat melahirkan bayi yg ketiga 

sakit bermula 10pm, tp masih bole lg tahan sbb xde la sakit sgt.. mata ni tgk jer jam sbb nk tau selang brape minit sakit tu dtg.
dlm kul 12tgh mlm, dh rs sakit agak kuat, so siap2 ajak hubby g hsptl.. salam mak abah, ank2 tinggal umah sbb mak abah ada.. dlm hati ni berdebar2, wlwpun dh merasai pengalaman tu 2x tp tiap2 ank tu mmg lain pengalamannye..

dh "check in" labour room... (wahhh, mcm check in hotel plak) trs salam mntk maaf ngan hubby.. mcm2 perasaan dtg time tu
Kt PPUM husband xdibenarkn msk kt labour room... huhuhu
xdpt la nk bg hubby tgk betapa seksanye nk bersalin

kali ni sakitnye lain mcm, bukaan jln pun lmbt... menahan sakit yg amat sgt dr kul 2pg until 10pg
dlm ms tu mmg rs mcm nk operate jer sbb xtahan sgt... bila dh rs nk meneran doc plak ckp jln xbkk byk tkt koyak, hanya Allah je tau betapa sakit menahan.. 

sampai masanye mmg dh rs xleh thn lg, daku teran2 jgk lar..  sbb secara spontan je meneran dh xleh nk tahan.. doc check tgk2 bby dh nk kuar, bila doc
srh teran, ape lagi... teran sekuat yg bole

3-4x jgk lar meneran, alhamdulillah... bby kuar dgn selamat & xde komplikasi semasa bersalin. doc tkt bahu bby sangkut tp xde ape2 mslh semasa proses bersalin..


Inilah wajah ankku yg ke3.. Paling berat antara ketiga2 ankku
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah swt..
4.535kg 
normal delivery (svd)
0958
21.08.14

Aug 14, 2014

Admitted... PPUM



Due date 16Aug2014... arini 14Aug2014 dh kena admit. Hopefully bersalin dlm ms terdekat ni, check up arini bukaan 3cm cuma kepala bby xtrn abis lg .. last week admit gak tp bukaan still 2cm

Td scan.. brt bby dlm 3.8kg (tu brt ms scan in reality xtau ler brape brtnye), ya Allah mudah2an aku dpt melahirkn bby ku dgn slmt..

Cuma dpt bdoa agar semuanye selamat dn selesai... amin




bby blm nk kuar lg daa... so doc ckp blk dulu, huhuhu
dlm hati ni dh risau sgt2 sbb berat bby berkemungkinan besar 4kg++, bole ke daku meneran... runsing tp cuba utk tenang..
doc advise bersalin normal, sbb ank yg lain2 tu bole bersalin normal & berat kuar pun 3.5kg++
lgpun daku xde masalah kesihatan yg lain, so.... tunggu dn lihat
posted from Bloggeroid

Aug 6, 2014

Aidilfitri 2014

Sambutan aidilfitri kali ni diriku sangat sarat... menunggu hari jer utk bersalin
Dalam diri tu tawakkal jer, harap2 xterberanak kt kampung...huhuhu
Nk berjalan raya pun terbatas, xlarat sgt... tp mmg byk bergerak sbb raya 1st & 2nd ramai org dtg umah
terpaksa la wat itu ini.. mak pun xberapa sihat sgt pun




Alhamdulillah... sempat lg sampai ke umahku di PJ, so xde lar emergency beranak kt kampung.. 



Masa ni kak long wat BBQ pd mlm raya pertama... seafood fresh dr sabah sbb abg ipar br blk dr sabah
I mkn ayam & sotong jer sbb allergik dgn seafood yg lain






May 8, 2014

Coming soon baby no3...

Alhamdulillah... Dh masuk 6bln preggy, mudah2an semua urusan dipermudahkan Allah. Selera menjadi2 lps 3bln pertama.. Now dh rs cam krg selera plak mungkin sbb perut dh makin padat kot..
Dr scan xdpt tgk jantina sbb bby aktif sgt, awak nk nyorok ye bby... Hehehe
Dhia plak bila bby bump ku dh bsr, dia dok asyik membelek perutku saje.. Usap perut & gentel pusat ku, Huhuhu... Rimas la plak


posted from Bloggeroid

Apr 18, 2014

Catuan Air di Selangor...

Assalamualaikum... Actually tmpt sy xtrk sgt bila air kena catu wat masa ni. Dlm 1minggu 1x selama 2hari jer xde air.
Dgr2 daerah lain, ada yg lebih 2hari xde air.. Harap2 catuan air ni dpt di hentikn secepat yg mungkin.
Kalo dh xde air kt umah nih, mmg ler mls nk msk sbb nnt nk kena cuci itu ini. Dh bazir air yg dh simpan tu... Hehehe
So, mkn yg ringkas @ g mkn kt kedai jer

Arini g bfast kt OldTownWhiteCoffee.. Lg pun dkt jer ngan umah, sj nk tkr selera.
Ingatkn diorg dh tkr konsep, rupa2 sbb xde air diorg guna pinggan @ cwn pakai buang... Hehehe
Ape pun, layan jer janji Kenyang...



posted from Bloggeroid

Apr 16, 2014

Smart Khalifah Sport Day - Wet World Shah Alam

5 April 2014
Taska tempat Thaqif belajar wat sportday kt wet world shah alam... 
Dpt gak la spend time ngan family, hehehe
Actually ni 1st time taska ni wat sportday - sbb diorg br beroperasi blm 2thn, alhamdulillah student makin ramai so berkesempatan la utk wat sportday

Bdk2 ape lagi, seronok lar kalo dh bersama ngan kawan2... Parents pun dpt beramah mesra
Bila dh jmpe sume2, ada gak jmpe member2 lama + adik pd member lar
Dh macam jejak kasih plak... kihkihkih

Actually pengetua taska ni mmg kawan sy masa sklh dulu... nk citer #throwback plak ni, masa register Thaqif 4thn kt taska ni br lar tau yg pengetua ni kawan 1 kelas sy dulu... huhuhu
pnye la lama br skrg jmpe blk... 

So, back to sportday... layan pic2 dulu yek





 seronok tul menari...

 acara tiup belon, daddy tolong pun xmenang gak... huhuhu

 acara makan mashmallow... lps tu sakit gigi, Thaqif2..

 acara utk mummy, tiup belon sampai pecah... nasib
baik xsenak perut

 acara utk daddy, mkn roti...

 Dhia pun suka dpt main air, xnk naik... 

 masa utk main air...

dpt lar 1 hadiah.. hahaha
dlm team thaqif sume nye lemah lembut jer... kihkihkih


SEKIAN...

HAPPY BIRTHDAY AL MUADZ THAQIF

Tanggal 16 April 2014, genap la ankku Al Muadz Thaqif Bin Shagul Firdauz berumur 5thn. 
Semoga dia menjadi ank yg bijak di dunia dn akhirat

Sambutan harijadi Thaqif kami wat simple jer, wat kt taska tmpt dia belajar jer
xde la nk wat grand2 bagai... + keaadaan mummy nye pun xlarat
Lagipun bagi kami senang jer... sbb kami hanya sediakn kek & goodies bag jer
xperlu nk hidang makanan sbb time tu diorg mmg dh di sediakn makanan di taska

serba ringkas shj.. kalo time weekend or cuti sklh mungkin kami sambut kt luar or short vacation jer, simple life... 
Ada gak sket tema atas permintaan birthday boy - ULTRAMAN 

Jom layan sat pic masa birthday Thaqif


Kek Ultaraman - permintaan Thaqif


Siap sedia nk potong kek.. kwn2 dia xsabar tgk kek tue...


Thaqif dgn teachers - Mariana, Aida, Nor


Kami Sekeluarga... 


Kecoh tul masa nk bg goodies bag.. maklum lar ramai, pening teacher srh beratur


Alhamdulillah, selesai dh majlis harijadi utk Thaqif
Lg 2bln birthday Dhia plak.. 


Apr 14, 2014

Homemade Ice Cream - chocolate oreo



1/2 tin susu pekat - bole krg kn jika xsuka manis
1 1/2 gelas susu full krim
1 sudu kecik ovellate
1 sudu kecik esen vanilla
2 sudu besar chocolate powder (bkn cocoa powder)
Biskut Oreo di hancurkn (sy patah2kn kecil2)

Cara:

Campurkan semua bahan kecuali biskut oreo

Putarkn hingga jadi kembang dgn gebu

Masukkan biskut oreo, gaulkn..

Masukkn ke dlm bekas, bole juga taburkn sedikit serbuk oreo yg lebih2 tu

Bekukan dlm freezer... SIAP!
posted from Bloggeroid

Apr 7, 2014

penyakit M.A.L.A.S datang....

Lama tul x bkk blog, penyakit malas datang... actually bkn ape pun
Bila dh disahkn pregnant serta morning sickness tu xdpt nk di elakkan tu yg jd malas.. mkn xlalu, nk baring jer wlwpun xdpt nk rehat sgt pun
Sbb kena jg bdk kecik si Dhia tu gak, makin ngada2 skrg ni

Now dh pregnant 4bln, bdn dh rs ok dn cergas. Tp kdg2 ada gak rs sengal2 maklum lah org ngandung kan... umur pun dh meningkat, xde la cergas sgt2 pun

Nk citer ape ye... hmmm, actually pregnant kali ni xplan pun ingat nk rest dlm 2thn lg, dh Allah SWT nk bg jd kami terima je..  hehehe
Mudah2an makin murah rezeki kami sekeluarga... Amin!

Harapan cuma sy & baby sihat sepanjang kehamilan dn juga Allah permudahkn segala2nya.. Lps ni mmg kena pakai perancang, huhuhu.. nk rehat lama @ stop, hehehe
Sblm2 ni mmg xpenah gn perancang pun

Mudah2an segala urusan lancar & murah rezeki ank2 kami... Amin

Jan 5, 2014

Salam Tahun Baru 2014 - moga lebih ceria

Mcm dh lama jer xbkk blog... hihihi
Tp xde la lama mane pun
Sibuk uruskan ank2 yg sakit

Aduii... Hujung thn 2013 ni ankku Thaqif kena demam campak
Nasib baik xteruk dn senang jaga sbb dia dh nk msk 5thn pun
Parut tu ada la sket2 tp xketara
Pantang mkn kicap masih lag... hihihi

Elok jer si Thaqif tu sihat, adik dia plak kena demam campak...
Haaaa... yg ni mmg mencabar
Sbb Dhia ni br 1 1/2 thn, pastu ada plak ekzema...
Bila ekzema + campak ni mmg gatal tu mmg semacam
Bby lg kan, mane nk paham kt ckp jgn garu.. Ikut suka dia lar kan

Dhia kena mmg teruk... abis satu badan kuar biji2 air tu
Dr muka yg comey trs jd xcomey, huhuhu
Kulit putih, lagi la nmpk kesan biji2 & parut tu

Air kelapa pun xnk minum, so amik air penawar je lar
Utk kuarkn abih campak tu
Demam yg turun naik sampai g hsptl lar sbb risau demam kuat sgt aritu
Tp xadmit lar, mula2 doc nk admit tp xde bilik single yg kosong...
So, balik umah lar..

Alhamdulillah, skrg dh 1minggu... Parut2 campak yg mcm kudis tu
Dh mula tanggal sket2
Tp ada lg yg degil xpecah2 nih... 3-4biji lagi
Skrg ni bgn tido jer, berselerak dgn parut kudis yg tertanggal tu atas katil
Aduiii, rimas pun ada...
Dh la sy tido skali ngan dia
Dhia masih nyusu bdn time mlm, siang kadang2 jer isap botol

Harap2 Dhia cepat sihat & parut2 tu cepat ilang...
Kesian Dhia

Nk tgk pic Dhia...?

Masa ni kesan campak dh kering


Ape pun SELAMAT TAHUN BARU BUAT TEMAN2...
Azam thn ni,
      "Nk kumpul duit & majukn perniagaan"

Bkn nk kumpul duit byk2 sampai kaya raya, cuma at least hidup senang xperlu pikir byk pasal duit
Thn lepas byk pikir psl duit sbb mmg budget sgt...