Dec 23, 2014

Babywearing Journey...

Assalamualaikum... 
Semua parents suka dukung bby kan... Fenomena babywearing ni sejak dh dpt bby, tp sbnrnye babywearing ni pun perlu ada ilmu. Bukan main beli jer alat gendong, janji senang nk jln2 & bby suka... Persepsi mcm tu salah, dulu sy mmg ZERO knowledge bab babywearing ni..

Gendong ank pun kena gunakn cara yg betul sebenarnye, if not baby xselesa & parents pun xselesa.. Most important is SAFETY.... Please! jgn beli alat gendong tiruan, kita xnak dpt ssh di kemudian hari.. biar labur lebih utk guna kegunaan jangkamasa yg panjang..

Sy nk share sket pasal babywearing ni, sy bkn pro tp sy praktik utk keselesaan sy & ank.. Bila dh bertambah ahli keluarga tu lg lar membuatkn sy nk gendong ank2 sy sbb:
SENANG BWK ANK TMPT CROWDED
MALL UNFRIENDLY STROLLER
XPERLU BWK STROLLER SANA SINI
ANK RS SELAMAT DGN PARENTS
XDE NK BERKEJARAN IF ANK SUKA LARI SANA SINI
SENANG KUAR SHOPPING
DPT JLN PEGANG2 TGN DGN HUSBAND... hihihi
dan mcm2 lagi kelebihan jika kita praktikkan




Dulu sy guna yg ni, tp sbnrnya xbagus... xmenepati ciri2 keselamatan & kesihatan baby tu sendiri
Harga mahal ratus2, tp yg ni bole gn dlm 1thn jer.. Baby dh rs xselesa
If tgk btl2 & bayangkan ape bby tu rasa bila duk dlm carrier ni mmg rs kesian... Sepatutnye bahagian kaki kena ada sokongan bkn tergantung mcm tu.. 
So sad... sorry my girl! huhuhu...


Akhirnye sy tkr carrier sy ke SSC (soft structure carrier) costume made pnye, lbh selesa dan bole guna long term... 

yg ni brand : Neezaneedles



Alhamdulillah.... I made good choice for my kids
Now turn baby Faiq pulak... hihihi

yg ni brand: Snuggbaby
suitable for baby 4mo till toddler (till 2thn but depends kalo ank saiz bsr 1thn lbh dh kena tkr ke toddler saiz)

yg ni brand: jumpsac (ring sling)
sesuai dr new born till toddler (long term use)

yg ni brand: Daiesu (wrap)
sesuai dr newborn untill toddler (long term use)
yg ni bole wat mcm2 style ikat, tp sy xreti sgt pun.. lgpun yg ni sy sewa je sbb nk rasa. If ada duit lbh br la beli sbb yg ni bkn carrier keutamaan sy.. hihihihi
Tp mmg best pakai ni..

All is from local maker... Malaysian people! 
Proud of them..

Dec 5, 2014

Kulcats Barrio - sessi menambahkn KG

Assalamualaikum....
Ni citer masa peknen, time ni duk umah 24hr sambil belek2 IG/FB... jumpe tempat cam best jer. So, ajak member try mkn kt situ. G berdua jer ngan member...
Hubby & ank2 duk umah, tq my sweet heart tlg jgkan ank2 yg dh semakin nakal tu... huhuhu

Apepun, masa mencari tmpt tu mmg sampai sesat2.... Hahahaha
Dh ler masing2 pompuan, risau jer.. Pakai waze pun mcm xleh plak... Lain plak arahnye. Ke ktorg yg xtau gn waze... hahahaha
Nasib baik jmpe gak, kedainyer...

Dgn bwk perut yg makin membesar ni, nk jln pun rs xlrt tp gagahkn jgk sbb dpt kuar... hihihi

Org mmg ramai siap booking2 lagi, dh la ktorg ni main terjah jer... Alhamdulillah, budak waiter tu dptkn tmpt ddk ktorg... Ke sbb tgk aku ni bwk perut besar, kesian pnye pasal... 
Itulah kelebihan org peknen nih, hahahaha(gelak besar)




Ktorg order ni, xingat dh namanye...
Yg pasti mmg sedap, puas ati mkn situ.. rs mcm nk repeat lg, inshaaAllah
Yg aku ingat Chocolate Mud Pudding sbb mmg wallah!!!
yummy sgt... RECOMMENDED